сряда, 28 октомври 2009 г.

Кухненска вещица

За серията "Метлата" на Савлена.

Има в западното уикианство такъв термин "kitchen witch"-кухненска вещица .
Да се обиждаме ли или да се гордеем?
Обикновено под кухненска вещица се разбира такава, която влага по-дълбок смисъл в приготвянето на храна, като специално подбира съставки и подправки. Но това не е всичко ...
В действителност кухненските вещици са обикновени до невъзможност, поради което и разбираеми.
Тя готви и това е магия за радост и удоволствие на семейството и.
Тя почиства апартамента и това е магия за пречистване. Тя възпитава детето и му разказва за феи и елфи, за водни и домашни духове и на въпроса "Защо татко казва, че духове не съществуват?" тихо отговоря "Детенце, татко просто не може да ги види."
Тя намира знаци и символи там, където обикновено никой не ги търси. Но, разбира се, никой не е и обещавал, че Вашите знаци и символи ще бъдат изписани с огнени букви на небето, за да бъдат видени от всички. В крайна сметка, ако на оградата прочетете"глупак", най-вероятно то и за Вас е написано.
Тя гледа билки и цветя в градината си и не забравя да си пожелае любов, садейки върбинка, пречистване от исоп и успокоение от лавандулата.
Тя следва Колелото на годината, защото чува неговото превъртане, вижда как се променя небето от пролетта към лятото и от есента към зимата, как дърветата шумят по друг начин, как тече живата вода и пращи огъня.
Помни се Дева, чувства се Майка и не се страхува да бъде от време на време зла вещица - всяко нещо с времето си.
Прави магии с помощта на прости предмети - черпак като черпак и метла като метла. Та от готвенето на вечерята може да се сътвори цял ритуал. Тя създава свой храм само от апартамента или вилата си, намира високото и свещеното в ниското и простото. Каквото е на върха, такова е и в основата, нали така?
Пее под душа (може и да е малко фалшиво, не е изключено), подсвирква си стара мелодия, докато носи продукти от магазина и работата върви по-бързо и лесно.
Пали свещи. Защото те блестят. Защото те са топли. Защото те създават присъствие.
Погледнете на това по този начин и може би билките, необходими за Вашата магия, ще се окажат не в специализиран вещерски магазин, а на рафта Ви с подправки. Например копърът отдавна се счита в Западна Европа за защита срещу злото ... "детелина, върбинка, жълт кантарион, копър." Моята върбинка, например, расте в гърне на перваза. Всичко е толкова просто. Мислите, че тревите, които използваме за подправки, са започнали да се употребяват току-така? Ако имате съмнения, вземете медицински справочник или книга за ароматерапия и четете за свойствата им. Това е всичко.
Погледнете по този начин и може би готвенето на вечерята ще престане да бъде досадно задължение. Вашите тенджери и тигани ще станат ежедневен участник в приготвянето на нещо ново и магическо. И Вие ще получавате комплименти- "Как сготви толкова добре, скъпа?!" и ще се усмихвате хитро по котешки. В крайна сметка хаванът и чукалото (както ножът и котелът) са много древни символи. Много.
Погледнете така и може би ще видите нови символи в любимите си дреболии. Най-добрият олтар е този, който сме направили сами.
Погледнете така и вероятно ще можете сами да изработите възглавница с билки за добър сън, да се определите какви цветове и какви билки са подходящи специално за Вас, какви камъни е полезно да носите на гривните и колиетата си и дали наистина трябва да носите обеци, независимо, че е толкова модерно.
Погледнете по този начин и ще видите много различни възможности за себе си, даже в украсяването на коледната елха.
Погледнете по този начин и може би Вие ще започнете сами да изливате свещи и да правите сапун. Това ще бъдат особено специални свещи и сапун, направени за Вас или Вашите близки.
Погледнете по този начин и Вие ще забележите, че вкусът на ментата, розмарина, градинския чай, лимона и бергамота Ви освежават след тежък работен ден. И това е алхимия. Кухненска алхимия и магия всеки ден.
Това би могло да изглежда прекалено опростено, а може и да е прекалено опростено, но кухненското магьосничество е отличен начин да внесете чудо в живота си, да го усетите като вълшебство. Колелото на Годината, Колелото на Живота, позволете на всичко това да преминава Вас, като приливите и отливите на океана.
Изживявайте магията през цялото време. И това е път към нея, през нея, като всички останали пътища.
Позволете това да се случи, помогнете това да се случи и бъдете ... бъдете вещица, да.

Източник: http://www.wedma.fantasy-online.ru/

11 коментара:

Gloxy-Floxy каза...

:) Това не е моя начин, защото описаните макар и прости ритуали са материални, което не е моята игра. Никога не съм обичала свещи, освен като източник на светлина, когато няма ток.Единственият ми подобен импулс е бил сама да приготвя някои балсами/кремове,но така и не ми достигнаха съставки.
Въпреки това, откакто сме се захванали с тази тема, два пъти вече гювечът ми става особено вкусен, което при една дългогодишна рутина в готвенето ... :)

Румяна Попова каза...

Това не е за мене :))

Gloxy-Floxy каза...

:) В нито един ред ли не се позна?

Румяна Попова каза...

За трети път чета не можах да намеря себе си . Освен донякаде за прказките ама ги четях от книшки.

Gloxy-Floxy каза...

:) Значи просто си по-съвършена вещица, не се коси.

Румяна Попова каза...

Или нескопосна

Savlena каза...

Глокси,от гореизброените образи на "кухненски вещици"/ или може би магьосници?/се припокривам с тази типичната готвеща фея,дето имала едно бурканче ,населедено от баба и.Заръката на баба и била "винаги ,когато готвиш гозба,щипвай по една щипка от вълшебното биле"-помниш тази народна приказка ,нали?Е,има и още една "тайна"-рядко готвя ,но с много хъс и обич,а и от цялата си душа.Виж може би се числя към тези дето намират и късчето красота ,вълшебен отблясък дори в гладкостта на едно речно камъче или черупка.Или случайно изплувало облаче в синевата на небето./Ами поетично-лунатична душа нося/.Ееех,пея и под душа...ама между нас казано доста фалшиво,ама пък с цялото си сърце и душа.Абе ,щип от тук,щип от там,все едно букетче над ушенце от "кухненската вещичка" си нося,нали?

Gloxy-Floxy каза...

:)Сега май да доразвъртя украинската тема, че време не остана.

Алиса каза...

Сещам се за един филм, май беше испански, където героинята готвеше за всички вкъщи и правеше точно тези "магии", така че храната ставаше отражение на нейните чувства към конкретния човек.

Gloxy-Floxy каза...

:) Може и така да е, не знам.

Unknown каза...

Благодаря за хубавата статия. Винаги съм смятала че кухнята е място за свещенодействие.И че, действащата магия всъщност е нещо обикновенно и е част от ежедневието

Публикуване на коментар