петък, 2 октомври 2009 г.

Как са се появили римите

Римувани стихове няма нито в древната близкоизточна, нито в античната (древногръцка и римска) поезия. Римата се е появила през VI век във Византия, в благочестивите стихове на учения монах и поет Роман, когото нарекли Сладкопевец. Прозвището си, разбира се, получил за това, че стиховете му рязко се отличавали от останалите, благодарение на необичайната иновация - римата.























Любимият на всички, св. Роман станал учител по пеене в Константинопол и допринесъл много за православните благослужения. За своя поетичен подарък, той заел достойно място сред църковните песнописци. Създал е повече от хиляда молитви и химни за различни празници. Особено известен е акатиста на Благовещение на Пресветата Богородица, който се пее в пета събота на Великия пост.

2 коментара:

Portfolio каза...

Благодаря за тази информация! Не бях се замисляла сериозно за това, макар самата аз да пиша от както се помня. Чопли ми главицата често етимологията на дадена дума или израз, както и това кога и как са възникнали игрите на думи, словохрумките и т.н.Не открих нужните материали, ако намериш и публикуваш ще очароваш любопитството ми. Разкошен като пухкава пяна на капучино в ден ти желая и наниз от усмихнати случвания!

Gloxy-Floxy каза...

:) Благодаря, лейди Дрийм!
Ако попиташ за конкретна дума или израз, мога да потърся.
Хубав ден и на теб!

Публикуване на коментар