четвъртък, 16 август 2012 г.

Зимнина: прекрасният ми, домашен гювеч

Като съм подхванала тая заран темата за собственото производство, да не си разпилявам ума. :)

Тоя гювеч ми е много полезен, защото извън летния сезон си готвя с него всички яхнии, с изключение на лещата, повечето печени на фурна ястия с картофи или ориз. Особено вкусен ми се получава с него боба, печен или яхния. Освен това през зимата от него става една много свежа салатка, просто ако се добави малко нарязан лук и олио.
Прави се в семейството ми откакто се помня. Аз само леко го рационализирах. Оригиналната рецепта е и с патладжан, който съм изхвърлила в моя вариант, защото не увира наравно с останалите зеленчуци и после ми хрупа в манджите.
И тъй, да се захващаме на работа. :)


Произведох 17 бурканчета от лютеница от:
1 касетка домати -не повече от 10 кг
10 средно големи червени чушки капия
250-300 г. бамя
половин връзка магданоз
по 1-2 супени лъжици сол и захар

Най-напред измиваме и почистваме бамята. Отрязваме дръжките, ако бамите са по-големи, ги разрязваме на 2 или 3 парченца. Аз намерих малки бамички и не съм ги разполовявала. Наръсваме ги лекичко със сол и ги оставяме да престоят така, докато подготвим останалите продукти.
Почистваме и нарязваме на парченца чушките.
Доматите се белят и също се режат на парчета. Те са най-трудоемката част. Като приключим с рязането, им отливаме отделената вода, за да не ни се разделя после неестетично на слоеве готовият гювеч. Прибавяме нарязания магданоз и подправяме със сол и захар на вкус. Захарта се слага не за да подслаждаме доматите, а за да убие киселината. Аз добавям, докато спре да ми киселее. (Тук се примъкват членове на домакинството ни, викат: "Ммм, как ухае!" и отмъкват по някоя чашка. :D) Понеже различните сортове домати дават различно фира и е трудно да се определи точното количество домати, които ще ни трябват,  за тая доза напълних догоре с нарязани домати една тенджера от 5 литра.

Започваме да редим зеленчука в бурканчетата. На дъното слагаме един слой бамя, върху него слой чушки и пълним до гърлото на бурканчето с домати. С една виличка изкарваме въздуха отстрани. Запечатваме ги и ги стерилизираме 15 минути. Ако никога не сте варили консерви през живота си, бурканите не се слагат директно на дъното на тенджерата, отдолу постиламе някакъв парцал или скаричка. А стерилизиране 15 минути означава, че трябва да се държат на огъня 15 минути след завиране. Накрая ги вадим внимателно с щипка и ги оставяме обърнати поне докато изстинат, за да "дръпнат въздуха". И, воала! :)


0 коментара:

Публикуване на коментар