вторник, 12 октомври 2010 г.

Ей това е народна музика!

:) Надухте ми главата: "Мразя чалгата, обичам народни песни!"
Като обичате, що не пуснахте поне една ... българска? Стига с тоя Яне, стига с тая Биляна, стига с тия кръчмарски аранжименти!
А като обичате народна музика, знаете ли текста на поне една българска народна песен? Знаете ли поне втория куплет на "Седнало е Джоре, дос" или на "Боряно, Борянке", за четвъртия да не говорим?
Ей това е българска народна музика, ... ако можете да я изслушате! :D

Боряно, Борянке
Купила ми мама шарени чорапи
Загубила Веселинка коланче
Мари бабо гърбава
Лаленце се люлее


Чичовите коне



Ерген деда, червен деда

6 коментара:

slavuncho каза...

:) Сръбската и македонската музика играеха ролята на чалга по Тошово време. Сега са класика.
Хубава е българската народна музика, особено „Боряно, Борянке“... малката ми дъщеря се казва Боряна :)))
Иначе, от нашата народна музика не харесвам жетварските песни, особено изпълнени от стари баби. Като завият, замъцат... и ракията не помага :)))

Gloxy-Floxy каза...

:) В Свежо са подели кампания " Не на чалгата" с тоя лозунг, дето съм го цитирала, ама я започнаха с "Вземи огин, запали ме", Николай Славеев и липсваше само Николина Чакърдъкова, за да завия като вълк на месечина. Да не говорим, че от коментарите под един пост останах с впечатлението, че народната музика е това с което да седнеш да си пиеш мелнишкото, от което още мигам на парцали.
Категорично твърдя, че музиката не формира манталитета на човека и макар и неволно съм го доказала. Дъщеря ми в ранна детска възраст е облъчвана ежедневно с чалга и към днешна дата нито слуша подобна музика, нито има подобен манталитет. И въобще съм против забраните или "забраните" на какъвто и да било стил музика. Виж да толерираш нещо, защото го намираш за по-стойностно е друга работа.
Но пък покрай цялата работа имах удоволствието да установя, че последната песен "Ерген деда, червен деда" се слуша и изпълнява по целия Балкански полуостров, е, сигурно най-малко в България, а е забавна, щото е еротичен фолклор, въпреки че я изпълняват с цензуриран текст. Ей това е нецензурираната версия:
http://liternet.bg/folklor/sbornici/bnt/13/498.htm :D

КЕТИ каза...

Всяка музика е хубава и е изкуство...но не съм съгласна,че от МЕЛНИШКОТО вино се мига на парцали и не е хубаво...

Gloxy-Floxy каза...

:D Нищо му няма на виното, то си е прекрасно.

Gloxy-Floxy каза...

Идеята ми беше, че ако се опитваш да елиминираш халтурата с култура и след като я представиш, последва възклицанието:"Ей това е направо да си сипеш едно вино!" ... язък ни за културата! :)

Вали каза...

Задължително ли е да зная текста на една песен, за да я слушам?

Да сте чували, че в България има различни фолклорни области, чиито песни се различават доста помежду си?

Знаете ли по какво се познава, че македонските песни всъщност са български, тоест Македония е една от многото български фолклорни области?

За невежите ще обясня - единствено в българската народна музика (и в частност - в македонската) има неравноделни размери!!!

Публикуване на коментар