събота, 28 юли 2012 г.

Цоп (продължение)

Да си довърша вчерашния пътепис. Това е културно-историческата част, малко пресилено казано. :)

Един ден, прибирайки се от реката, накарах мъжа ми да спре до една крайпътна чешма, за да снимам плочата отстрани. Местността се казва "Крив град". Така наричаме и чешмата.


Де е средновековната крепост, не знам. Някъде нагоре има останки от римска. Но за какво ви показвам плочата - ами заради смехотворния край на надписа, "охранява се от държавата". Държавата така Охранява, че са откраднали коритото на чешмата.
В тая връзка искам да споделя, че в момента е изключително модерно да се краде всичко, дялано от камък. На тая къща до нас, това е стара снимка, и откраднаха стъпалата.


Районът е каменоделски, даже на стотина метра от нашата къща има стара каменна кариера, но когато миналото лято един съсед реши да си ремонтира покрива от плочи, с голяма мъка намери един-единствен майстор, който се оказа над 80-годишен. Така че видите ли такъв покрив,


(снимката е от съседното село), спрете да му се порадвате. Сигурно в следващите няколко години ще изчезнат напълно. Плочите масово се крадат и се изнасят в Италия, по твърдение на местните хора. Убийте ме, ако мога да си представя за какво са им на италианците, но че изчезват е факт. А няма кой да ги прави вече.
Почти веднага, след като направих тази снимка, отидохме в нашето читалище за книги от библиотеката и вътре снимах тези табла. Досмеша ме после като погледнах снимките една след друга. Все едно къщата от предишната е извадена от тях.



Вътре в читалището


са спретнали и един мъничък етнографски кът


А пред читалището има паметна плоча на Левски. И друг път съм качвала нейни снимки. Винаги има цветя, но това което този път първоначално ме разсмя, а после ми стана мило, е че някой беше оставил до нея няколко зрели ябълки. Като дар в църква. :)


Ами май това е репортажа. Имам още някои снимки на трънки и глогинки, но да не прекалявам. :)


2 коментара:

КЕТИ каза...

Даааа,има много красиви места,които запустяват...за съжаление :(

Gloxy-Floxy каза...

за съжаление!

Публикуване на коментар