По заявка на Петя - рецептата. :)
Сваряваме боба с моркови, лук и сол. Изцеждаме водата. В глинен гювеч сипваме олио на дъното, отгоре отцедения боб, едно бурканче от прекрасния ми гювеч (ако боба е в количество за двама -трима души, а ако е за пет - шест - 2 бурканчета ), нарязания бекон, 1-2 супени лъжици червен пипер и половин лъжица от доказалата се във времето като най-прекрасна подправка за боб на "Меркюри фуудс". Пъхаме го във фурната и печем със затворен капак. Оставяме соса да побълбука за сгъстяване и накрая печем за кратко на отворен капак, за да хване загар връхния слой, но в никой случай до пълно извиране на течността. Ястието се готви задължително в гювеч. Може и в малки гювечета да се раздели на порции, но не в тава, защото си губи прекрасния, автентичен вкус, каквито и магии да му правите. Два пъти съм преживявала тоя провал на вилата и не че не става за ядене, напротив - хората го харесват, но вярвам е единствено защото не са опитвали този от гювеча. Та се смеехме, че моята работа е като на онзи габровец, дето си дал гювеча назаем на един комшия. Не щеш ли онзи го счупил и му купил нов. "Да, ама моя си беше поел вече мазнината!" - приревал габровецът. Не знам дали това е тайната, но при всички случаи е в гювеча.
Ако обичате люто, може на вкус да подмените част от червения пипер с лют. Друг вариант: когато съм пекла такова ястие в малки гювечета, на любителите на лютото боцвам отгоре по една люта чушка, срязана на 4, преди да ги пъхна във фурната.
А ако нямате от прекрасния ми гювеч (зеленчуковата смес) или още е това време на годината, когато има изобилие от пресни зеленчуци и готвим с тях, 1 бурканче съответства на 2 средни или един голям обелен и нарязан домат, половин нарязана чушка капия, 5-6 бамички (подготвени предварително като за консервата) и малко пресен магданоз.
Най-важното от всичко е, че бобът, приготвен по този начин, не предизвиква никакви неприятни физиологични ефекти. И е една от причините да предпочитам да го готвя печен, независимо дали е постен или с някаква месна добавка. :)
Само снимката ми не стана хубава, но ... даже и аз не съм съвършена! :D
1 коментара:
Обещаната рецепта от мен.
1 кг.чушки
1 кг.домати
1 кг. моркови
целина 10 връзки
магданоз 10 връзки
1 кг. сол
Реже се на ситно,затваря се в буркани.Така цяла зима имате пресни зеленчуци за подправка на супи и варива.
Публикуване на коментар