неделя, 28 август 2011 г.

Поредната ваканция в снимки: Капиновски манастир

Привет!Ето ме отново. :)
Фоторепортажът е доста дългичък. Започвам да го качвам на части още с пристигането, за да мога да се вместя във времето до следващия уикенд.:D
Някои от снимките, на които има надписи, оставих в оригиналния размер, за да може да се четат, с клик на снимката и после с лупичката.

И така, тръгваме към манастира.











Езерце с водни лилии в двора. Понеже по-рано качих тая снимка във Фейсбук, имаше въпрос, защо така грозно е оградено. Допреди няколко години не беше и откровено казано не знам. Първоначално си помислих, че е за да не късат цветовете, когато има, но по-късно се сетих, че по-вероятно е за да не хвърлят стотинки вътре.



"Страшният съд" - стенопис над входа на църквата.



Следващите две снимки също са пред входа на църквата.






Стенопис над малка портичка от дясната страна на църквата.



Пак от същата страна е това параклисче



с красиви стенописи








Но най-уникалната гледка вътре беше тази на тавана с лястовичето гнездо. :)


Историческа справка и две професионални фотографии от един стар справочник от времето на соца.







А с природните забележителности в околността ще продължа в следващия пост утре.

P.S. Забравих да кажа, че в сградата със спалните посещения има едно отделение със стари стенописи и една спалня, в която са посрещали цар Борис ІІІ, ако се не лъжа, специално мебелирана за посещението му и запазена в автентичния си вид. Преди години ги показваха срещу заплащане. Сега не съм била на такова обстойно посещение и не знам дали още е така. Но да разполагате с тая информация, в случай че идвате да го посетите отдалеч, не всички забележителности са в двора. :)

1 коментара:

Анонимен каза...

Това е любимият ми манастир!Имаше еди монах,който много любезно ни обясни за манастира,но като помисля -това беше преди 5-6 години.

Публикуване на коментар