вторник, 27 октомври 2009 г.

Хелоуин: Ябълкови игри

За серията "Метлата" на Савлена.

Значение на ябълката

На 31.Х. римляните провеждали грандиозен празник в чест на Понора, богинята на плодовете. По този начин те поднасяли своята благодарност за събраната реколта. По време на празника се играели игри, провеждали се състезания и разбира се имало великолепно угощение, от което ябълките и орехите били неизменна част. Оттогава ябълките присъстват в Хелоуин.

Сладка ябълкова игра

Ябълката се окача да виси на конец/връв от тавана. Залюлява се и участниците се опитват да отхапят от нея с ръце зад гърба. Познато, нали:) ?

Ябълково състезание

Участниците коленичат с гръб към столове, на които е поставена по една ябълка. След подаден сигнал, все така с гръб към стола, се опитват да напипат и хванат с ръка ябълката, поставена на него. Ако ябълката падне, участникът се дисквалифицира.

Ябълково гадание

Всеки играч получава разрязана наполовина ябълка. Целта е да се преброят семената в ябълката , като техният брой разкрива нещо за бъдещето на лицето. Две семена означават ранен брак, три-наследство, четири-голямо богатство, пет-пътуване през океана, шест-слава. Седем е най-хубавото от всички, тъй като означава сбъдването на всички желания.

Гадание с обелка

Бели се зелена ябълка, като трябва да обелите цялата ябълка наведнъж, без прекъсване и да получите дълга, тясна, спираловидна обелка. Завъртате я три пъти около главата си и казвате:
Обелке, обелке,
предскажи ми съдбата за Хелоуин!
След това я пускате зад гърба си и гледате формата, в която е паднала обелката. Ако падне във формата на буква, това е първата буква от името на човека, за когото ще се омъжите/ожените.

Гадание с ябълка и огледало

В полунощ решите или четкате косите си пред огледалото, ядейки зелена ябълка. Скоро образът на бъдещия Ви жених/невеста ще се появи в огледалото.

Във всички гореописани игри е препоръчително да бъдат използвани зелени ябълки.

Източник: http://www.jackolanterns.net/

6 коментара:

Gloxy-Floxy каза...

:) Пак да кажа, че не е публикацията, която обещах в неделя.
Ама и тая си я бива :).

Bla каза...

Gothино. :)

Блага каза...

Чак ми замириса на ябълки! :)

Gloxy-Floxy каза...

:) Има много хубава руска статия за мистиката на ябълката, но не мога да стигна до автора за да получа разрешение да я преведа и публикувам.

Savlena каза...

Глокси,добро утро и сорри ,че едва сега чета публикацията ти.Наистина статийката и идеите за игрички с ябълка си ги бива.Аз като една "шоу-уомънка",на момента си ги копвам и "приватизирам"в моята си колекция от занимателни игри за възрастни по време на купончета.Не знам дали си чела това,което споменах в Свежо,че съм организирала на аматьорски принцип национални срещи на два сайта и имам една тетрадка с такива игрички,но тези са супеер!!!Смятам,че дори и без да е Хелоуин,могат успешно да се ползват за масови развлечение със състезателно-развлекателен елемент.Та дори и на домашни детско-юношески рожденни дни и купони също биха имали успех.Лек и усмихнат ден ти желая!

Gloxy-Floxy каза...

:)Здрасти, Сав! Няма проблем кога си прочела нещо, което съм постнала. Ако това моето тия дни може да се нарече присъствие, да се засягам, че съм пренебрегната, а то всъщност аз не мога да проявя вниманието, което искам към всички вас, които обичам. Колкото и да ми е некомфортно обаче, просто нямам избор.
Между другото искам да ви предупредя и нещо друго. Компютърът втори ден подред ми прави номер, за който блажено си въобразявах, че е забравил. Та ако съвсем се затрия, да знаете и че има и такава алтернатива, съвсем да съм останала без комп.
Много цунки! Имайте хубав ден!

Публикуване на коментар