събота, 24 октомври 2009 г.

Загадъчните места на Украйна: Мистиката на "Лысая гора"

За серията "Метлата" на Савлена.

Кратка справка от Уикипедия

Лысая гора(Голата/Плешивата планина) - елемент от източнославянския фолклор, в частност- украинския, свързан с магьосничество и свръхестествени сили.

Според легендите, вещици и други фантастични същества се събирали редовно в "голата планина", където устройвали шабаши. Упоменания за Голите планини се срещат в различни исторически и литературни източници, включително произведения на Николай Гогол и Михаил Булгаков (който използва образа на Голата планина в романа си "Майстора и Маргарита" като място за разпятието на Исус), както и в произведения от Модест Мусоргски. Също така Голата планина се споменава в романа на братя Стругацки " Понеделник започва в събота ", като място за срещи на вещици и други нечисти сили.

Достоверна информация за произхода на култа към Голите планини няма. В списъците на изследователите са включени десетки предполагаеми Голи планини в Украйна и Полша. Най-известната от тях е Голата планина в Киев.

Струва си да се отбележи, че словосъчетанието "Гола планина" в превод означава Голгота. Както е известно, според Евангелието Христос е бил разпнат на Голгота. В същото време,то традиционно се свързва с вещерските шабаши, характеризиращи се с езически ритуали и антихристианска насоченост. Има двойственост във възприятието на масовото съзнание на образа на Голата планина. От една страна е прието като свято място за християните, където се стичат тълпи от поклонници от всички краища на света, а от друга страна- като място за дяволски обряди.


Вход в астралния свят

Има древнославянска легенда, според която земята е опасана от змия, захапала опашката си. Мястото "на захапването" се намира близо до Киев, което дава на града идващи от далеко мистични възможности, а самото място се нарича Голата планина ...

До въвеждането на християнството, Киевска Рус изповядвала древнославянска религия тайните на която не са разкрити и до днес. Последователите на тази религия изпълнявали ритуали на поклонение пред боговете само в Голата планина.

В подземията на планината славянските жреци пазели книги, тайни знаци и злато. След официалната забрана на славянската религия, жреците се пренесли да живеят в пещери в планината, където се опитали да синтезират славянската и християнската религия и да напишат ново Евангелието за последователите на двете религии. Новото Евангелие разпространили устно сред хората и ехото от неговите космогонични митове е останало в елементите на приказките.

Църквата нарича такива неканонически книги - апокрифи. В подземията на Голата планина са скрити древните апокрифи. Камъни, с издълбани върху тях йероглифи, са намирани преди, продължават да бъдат намирани и в днешно време.

С течение на времето апокрифистите напуснали планината, внимателно замаскирайки входовете към подземията. Тогава там дошли монаси-християни, които се занимавали с покаяние и молитва в лоното на природата. Монасите създали свой собствен подземен град-манастир, съединявайки планината и Печерската Лавра с подземни тунели.

По времето на Петър I в Голата планина била построена крепост, като външен пръстен за отбрана на Киев. В нея били изградени подземни резервоари, в които се изпомпвала вода от Днепър. В случай на превземане на крепостта, трябвало тя да бъде потопена, заедно с врага.

Днес, под тази планина има цял подземен град, който се състои от комплекс от пещери - от оцелелите килии на древнославянските жреците до наскоро изоставени военни бази.

Това е град на неизмерими мистерии. В него има съкровища и книги, парапсихологически тайни и врати към други светове, скелети на древните авантюристи и още много. Доколкото над Голата планина почти винаги е отворен астралния свят, добри и лоши духове от други светове могат с лекота да се материализират в подземията и да произвеждат окултни феномени.

Следва продължение ...

Източник: http://www.sunart.kiev.ua/



4 коментара:

Savlena каза...

Глокси,интересно,мистично и увличащо четиво.Да,Киев е "люлката" на мистиката и магията в древнославянската история и все още крие неразгадани тайни.Очаквам с нетърпение продължението!Лек и спокоен уикенд!

Gloxy-Floxy каза...

:) Мерси! И на теб хубави дни!
Продължението ... да, но след като почина малко от това.
Ти дали заради гена само или и заради някаква подготовка, като завибрираш на тая честота грееш още по-силно. Но аз съм суров материал и това ме уморява :).

Savlena каза...

Мерси за оценката на вибрацийките ми!Обичам мистичното и на пръв поглед необеснимото,някак си-предизвикателно е и вълнуващо!

Gloxy-Floxy каза...

:)) Цун!

Публикуване на коментар