вторник, 6 октомври 2009 г.

Как се е появил тефлонът

Има научни открития, които за относително кратко време променят значително света, в който живеем.
През 1938 г. химиците от компанията DuPont изобретили тефлона, който днес можем да намерим във всяка кухня. Химикът Рой Планкет открил тефлона случайно - за някакви свои цели, той трябвало да охлади газ в някакъв съд. Немарливият му помощник забравил съда в студения склад, където престоял цялата нощ. На сутринта газът, събран в съда, се бил превърнал твърд бял прах-тефлон. Уникалността на тефлон е в това, че е устойчив на киселини и основи, а също и на ниски и високи температури . Но основното качество, което му донесло популярност в производството на домакински съдове (тенджери и тигани) е неговата хлъзгавост - мазнината не се задържа по него.

Както винаги, първи приложение на тефлона намерили военните. Мирното използване на тефлона започнало през 50-те години, когато идеята за покриването на прибори с флоропласти дошла едновременно на французите и американците. Френският физик Марк Грегоар бил запален рибар. Имал сгъваема въдица, която много трудно се сглобявала и разглобявала. Тогава той покрил частите със специалния полимер и проблемът бил решен. Сглобяването и разглобяването вече ставали гладко като по вода. На съпругата му Колет се налагало да пържи улова, а рибата често загаряла в тигана и тя го помолила да сложи същото покритие и на нейния тиган. Полученият продукт бил с отлично качество и то веднага получило патент. През 1956 г. предприемчивият физик създал фирмата "Тефал", която започнала производството на тигани с незагарящо покритие.

8 коментара:

Владимир Кабрански каза...

Наистина е полезен, но малко хора знаят и че е опасен. При запалване и изгаряне се отделят малки количества циановодород. Няма нищо съвършено на този свят.

Анонимен каза...

"Сглабянето и разглабянето "???
Казва се "сглобяване и разглобяване"

Румяна Попова каза...

Аз не разбирам ама първия ти коментар в свежо го добви за приятел!D D D

Gloxy-Floxy каза...

Ще редактирам, благодаря! Не ми е добре и би било по-добре да не публикувам в такова състояние, но другите вече станаха изключителна рядкост.

Gloxy-Floxy каза...

Тъкмо щях да те наругая, Крист, че като написах статия, лишена от емоции, реши да се пръкнеш днес. ОК, отивам да видя какви сте ги сътворили на бойното поле.

Владимир Кабрански каза...

Глокси по-добре почини. Не е нищо фатално, може да почака.

Владимир Кабрански каза...

Хей отивай да почиваш.Има по-важни неща от "бойното поле".

Gloxy-Floxy каза...

Няма да ми помогне.

Публикуване на коментар