четвъртък, 17 септември 2009 г.

История на дамските хигиенни средства

Богатият асортимент от материали за интимна женска хигиена е нещо естествено днес. Нашите предшественички не са били така облагодетелствани, но нуждата от комфорт и защита в "критични" дни е съществувала и преди хилядолетия. Жените се опитвали да я задоволят с подръчни средства, с каквито са разполагали в зависимост от времето, в което са живели, региона, който са обитавали и материалното си положение.
Богатите жителки на Египет, Сирия и Вавилон отдавали предпочитание на първите тампони-рулца от мек папирус. По-бедните трябвало да се задоволят с далеч по-твърдата и неудобна тръстика. В египетски ръкописи от второто хилядолетие пр.н.е. се съдържат сведения за тампони от по-близки до съвременните материали, ленени влакна, които "се въвеждали в плътта" по време на менструация.
В древна Гърция също отдавали предпочитание на вътрешната форма на защита. Използвали или навитити на руло тъкани, или дървени тампони, обвити в абсорбиращ материал. Подобни средства, разбира се, трудно биха могли да осигурят нужния комфорт и често предизвиквали увреждания на вътрешните стени на влагалището.
Древните римлянки използвали по-щадящи, от гледна точка на тактилните усещания, тампони, изработени от мека вълна и леко намазани с масло. Византийските аристократки избирали за тази цел най-качествената вълна, специално доставяна от Кавказ.
Японките правели топчета с големината на орех от тънки листи хартия.
Европейските жени отдавали предпочитание на прототипа на съвременната превръзка-парчета плат, прегънати неколкократно и закрепени към колана на полата. Но това средство освен ненадеждно, било и отлична среда за размножаване на бактерии, което водело до лоша миризма и инфекции. Превръзките били за многократна употреба. Макар и несъвършени, те били привилегия на богатите жени. Бедните и селските жени в някои европейски държави използвали ... сено.
Ескимоските използвали животински кожи и лишеи. А тези, които живеели по морското крайбрежие-водорасли.
В началото на ХХ в. били изобретени нови материали, с уникални за времето си свойства. От тях били създадени нови продукти.
Първите промишлено произведени превръзки имали обвивка от мека тъкан с добра попиваемост или тънка хартия. Пълнежът бил от раздробена целулоза, под която бил поставен целофан, за да се предотврати протичането. По-късно долните слоеве били слепени, за по-голяма сигурност при работа и движение.
Пионер в промишлено производство на дамски превръзки станала американската фирма "Кимбърли-Кларк" през 1920 г. В началото жените изпитвали голямо неудобство да купуват новия продукт. Затова в магазините били отворени специални стаи от рода на пробните, където те взимали стоката и пускали парите в специална кутия. Никой не проверявал дали са заплатили, всичко било на доверие.
Първите съвременни тампони били създадени малко по-късно, през 30-те години на ХХв.
Съпругата на американския хирург Ърл Хаас обичала да язди и "критичните" дни я откъсвали принудително от нейното хоби. Изход от положението намерил грижовният и съпруг, който създал тампон от хирургична вата. По цялата дължина на тампона било прокарано щнурче и той бил поставен в картонена тръбичка(апликатор). Своето произведение Хаас нарекъл "Tampax", от английските думи "tampon"(тампон) и "pack"(опаковка). Три години по-късно тампаксът бил признат за откритие в областта на хигиената. В резултат на това, днес около 100 милиона жени използват тампони като най-удобното и сигурно средство за хигиена на менструацията.

0 коментара:

Публикуване на коментар