понеделник, 28 септември 2009 г.

Дамски дуели

Дуелите се считат за прерогатив на мъжете, но това е погрешно мнение. Жените също са влизали в схватки помежду си и въпреки че дамските дуели са били много по-редки, обикновено протичали много по-кърваво и жестоко.













Пикът в модата на дамските дуели бил през средата на ХVІІ в. Във Франция, Италия, Англия и Германия жените са кръстосвали шпаги или вдигали пистолети по всевъзможни поводи-еднакви рокли, любовници или един лош поглед. От десет дуела между жени, осем са били със смъртен изход. За сравнение, при мъжките дуели четири от десет са завършвали със летален изход. Женските дуели са били без правила. В хода на битката често към сражаващите се съперници се присъединявали и техните секундантки. Често мажели остриетата на шпагите със съставки, които да причиняват жестоки болки, дори при леко убождане. Когато дуелите били с пистолети, стреляли дотогава, докато едната не падне мъртва.
За най-известен женски дуел по някаква причина се счита този между маркиза дьо Несл и графиня де Полиняк през есента на 1624 година. Тъй като не успели да разделят благосклонността на херцог де Ришельо, който по-късно станал кардинал, дамите се въоръжили със шпаги, поканили секундантки и се отправили към Булонския лес. Двубоят завършил с победа за графинята, които ранила своята съперница в ухото. Тази победа не била особено значителна, но благодарение на Ришельо, който я описал в спомените си, влязла в историята.
Дуел с нокти.
Приятелството на известната френска писателка Жорж Санд с великия композитор Лист довело до жесток двубой. Мария д'Аге, любимата на композитора, проявила ревност към него и призовала Санд на дуел, избирайки за оръжие остри нокти. Съперниците се срещнали в дома на Лист, който се заключил в кабинета си и излязъл едва когато жените се умирили. Победа в тази битка не спечелила нито една от тях, но Жорж Санд решила да се оттегли от пътя на темпераментната графиня.
Дуел с джобни ножчета.
Пролетта на 1894-та, Санкт Петербург. Две млади продавачка реши да изяснят своите отношения чрез дуел. Въоръжени с джобни ножчета, те се отправили към градския парк. Боят завършил за едната с три рани в гръдния кош, а за противничката и с рани в областта на врата и рамото. И двете оцелели, но предметът на спора им, млад франт, изчезнал от града в неизвестна посока.

0 коментара:

Публикуване на коментар