неделя, 25 октомври 2009 г.

Сукуб

За серията "Метлата" на Савлена.

Сукубите (в Кабала-Лилит) са духове-жени, обладаващи мъжете и смущаващи техните сънища. Заедно с инкубите , те се явяват изкусители и бесове, упоменати в Свещеното Писание, но силата им не се равнява на тази на честните и праведни духове и те не могат да навредят на човек, който е неподвластен на пороци.
Думата "сукуб" произлиза от латинското "succubare", което означава " да лежиш под (някого/нещо)".
Сукубите досаждали на светци и отшелници, но най-вече на млади монаси.
Разбира се, днес можем да предположим, че презрението към плътта, осъждането на земното не са били рожба на съзнанието на шепа фанатици, подчинили на волята си голяма част от човечеството. Презрението към плътта и плътските удоволствия са се родили не от фанатизма, а от лишенията, утвърждавани като норма за хиляди ощетени и неприемането, отхвърлянето на света на удоволствията и развлеченията и "чудовищното сладострастие", където разюздаността и разврата вървели ръка за ръка с произвола и незачитане на човешкото достойнство на света, чиито крехки основи се градели с кръв и страдания. Пикантните скици на нравите по времето на Тиберий, Калигула и Нерон, завещани ни от древноримския писател Светоний, красноречиво говорят за това, какъв точно "плътски, какъв земен живот" са отхвърлили ранните християни.
През Средновековието осъждането на плътта продължило с нова сила. Свещенниците от амвона заклеймявали плътските страсти с такава ярост, че предизвиквали отвръщане от Бога и чувства, доста далечни от кротостта и смирението.
Колкото повече светите отци се опитвали да не мислят за това, което им е забранено, толкова по-натрапчиви сексуални видения получавали. И отговорността, разбира се, приписвали на Дявола.
Така се утвърдило особено отношение към плътска любов, същността на което саркастично е описана от Фридрих Ницше: "Християнството отровило Ерос: вярно,той не умрял, но се превърнал в порок." Порокът е съблазнителен, още повече като пазена, мистериозна тайна.
Така плътските желания били поставени от другата страна на официалния морал. Ето защо толкова яростно били преследвани Сатаната и неговите сподвижници - вещиците.
Безчинствата на Сатаната и очарователните вещици съкрушавали и най-непристъпните мъжки сърца, затвърждавали у представителите на силния пол мисълта, че привличането на жената е дело на Нечестивия. А безспорно най-прелъстителните и желани същества от женски пол били чаровниците-вещици. Силата на мъжете е в способността да устоят на коварството на техния чар. Силата е една мисъл, която приятно ласкае самолюбието.
Вещици ли са нужни или обикновени човешки дъщери са достатъчни за да бъдат провокирани страстите на мъжете? Нима не ни ласкае мисълта, че в нещо можем да бъдем повече от ангелите, пък били те и паднали :) ?

Източник: http://myfhology.narod.ru/

7 коментара:

Блага каза...

Мдааа, лицемерието монашеско се превръща в "лов на вещици" :)

Savlena каза...

"Вещици ли са нужни или обикновени човешки дъщери са достатъчни за да бъдат провокирани страстите на мъжете?"
Браво,Глокси!Да,магията дреме вътре в нас и властта ни над нея е в наши ръце,стига да съумеем да я събудим на време и да я контролираме в правилната посока.Целувки!

Gloxy-Floxy каза...

:))
Сав, точно това изречение е моя перефраза/самосъчинение/лично виждане, защото превода беше проблемен. Затова, благодаря!
Отивам да измагьосвам пре-вечеря в кухнята. Като казах кухня ... имаше един материал, абе ще видите :).

Savlena каза...

Чакаме!:)Ето,че и моя "апетит" се изостри.

Gloxy-Floxy каза...

:)Незнам дали ще успея днес. Имам материал, който бих могла да преведа, но не мисля, че е най-добрия. Бих потърсила друг по ключовата фраза. Ще отнеме повече време, но предпочитам да заложа на качеството :).

Gloxy-Floxy каза...

Копвам си коментарите от Свежо, защото радват. Ще се получи лек дублаж, но не искам да вадя нещата от контекста.

pipeto , преди 4 часа

Gloxy-Floxy, допускате ли мъже на сбирките на вашия клуб на чаровниците-вещици?

savlena , преди 4 часа

"Вещици ли са нужни или обикновени човешки дъщери са достатъчни за да бъдат провокирани страстите на мъжете?" Браво,Глокси!Да,магията дреме вътре в нас и властта ни над нея е в наши ръце,стига да съумеем да я събудим на време и да я контролираме в правилната посока.Целувки!

Ninurta , преди 4 часа

Суккубус амме анаин...

Gloxy-Floxy , преди 3 часа

Пипето, да, добре дошли сте!Савлена е домакинята всъщност. Сав, точно това изречение е моя перефраза/самосъчинение/лично виждане, защото превода беше проблемен. Затова, благодаря! Нинурта, аз съм само сетивна, не - ерудирана. Преведи,плс, за да не се затруднявам с търсене .

Ninurta , преди 3 часа

Усетът е дар,знанието -стремление...Първото се не учи,второто е самозаблуждение. Южнокелтско заклинание,още използвано в Баския.

Gloxy-Floxy каза...

Gloxy-Floxy , преди 3 часа
Благодаря!

savlena , преди 3 часа

Аз ли съм домакинята?Мерси,Глокси,както винаги грациозна и внимателна в отношенията.Да,аз пуснах фитила за тази темичка и ти благодаря отново ,Глокси,че се включваш с присъщия ти хъс,както мен. Така,понеже вече усещам лек уклон на ирония ,ще предложа следното:Нека всеки постъпва и поства статии по свое вътрешно усещане и порив.И все пак-считам ,че това ровене и дирене на материали дори и на таз уж на глед "вятърничава" идея е далеч по-добро от напразното "дърлене" и "скубане" на виртуални коси и реални нерви ,както е в други статии и постове тук и в блогосферата.Въпрос на гледна точка и стремежи.

Ninurta , преди 3 часа

Всеки дири Онова,що се не намира...

savlena , преди 3 часа

мерси

Ninurta , преди 3 часа

Не взирай се в свещите,кои догарят в мрака! Иди отвъд... Там,там невидимо сърцето чака.

savlena , преди 3 часа

Казах ти и в друга тема,днес не ми е ден,но виж сърцето ми подсказва,че пак си с мен/или вътре в мен?/.

Ninurta , преди 3 часа

Дните са нетвои да ги притежаваш, нощите са къси да им се отдаваш, примирение убива лелеяна мечта и се не теши това, в което ще греша...

savlena , преди 2 часа

Нима зовеш я грешка нея-любовта човешка? Нима е само жалка суета в лудешкия ни галоп, бягството от самота? Да,не наши са дните и нощите, но пък наши са сънищата и мечтите.

Gloxy-Floxy , преди 2 часа

Йееееее, колко хубаво! Извинявайте, че се появявам на прибежки, но нямам избор. Сав, надявам се,че не си приела нещо от моя страна като ирония. Ако нещо е прозвучало така, сърдечно се извинявам, не изпитвам подобно отношение. Харесвам теми с развитие, надстройка и допълване. Харесвам тази тема. Харесвам я и заради многоизмерността и, заради това, че можеш да я намериш навсякъде. Съжалявам, че времето ме ограничава, бих могла да и дам повече. Целувки!

savlena , преди 2 часа

Неее,не теб визирах,Глокси!Напротив-благодарна съм ти,че ме подкрепи.Просто от коментарии тук/пипето/ и в други постове по тази тема/Метлата/ "изплаквам" болчицата си.Обаче вече ми мина и до 31 окт. ще ме изтърпите,а и желаещите ще се разшетат и разровят за още интересни нещица.

Gloxy-Floxy , преди 2 часа

А, Пипето е приятел, не ми е правил никога досега иронични коментари. Просто смятам, че до момента не е забелязал тази еуфория, случило се е днес и наистина му харесва, не се подиграва.

savlena , преди 2 часа

ок,дано аз да греша...днес нещо ми е раздразнително

Gloxy-Floxy , преди 4 минути

Don't worry, be happy.

Публикуване на коментар