сряда, 16 септември 2009 г.

Парадоксът на изчезналото чорапче
















Хората носят чорапи. Повечето чорапи са за многократна употреба. За да се употребяват многократно, те трябва да бъдат изпрани. Тук възниква парадоксът, който не веднъж е вадил не една домакиня от равновесие-слагате в пералнята чифт, а вадите овдовял чорап.
Къде изчезват чорапите?
Това е въпрос, който съм си задавала многократно. Понеже не успях да намеря собствено логично обяснение, проучих обстойно информацията, която намерих в Интернет.
Ето някои от любимите ми хипотези:
1.Еволюция.
Ако сред изпраните си дрехи намирате чорапи, които никога до момента не сте виждали, това не са нечии чужди чорапи. Това са Вашите собствени чорапи, които под въздействие на инстинкта за самосъхранение, са придобили свойството мимикрия и просто се опитват да Ви заблудят, че не са тези,които са в действителност. Ако те продължават да изглеждат като чорапите, които Вие искате да носите, рискуват да получат големи дупки в петите и да бъдат изхвърлени.
Отбранителна тактика: Перете ги на ръка и ги сушете на видно място. Те не биха се променили, докато са под наблюдение. Това би било противоестествено.
2.Тунели във времето.
Добре известно е, че тези тунели свързват различни места в пространството и времето. По-малко известно е, че много от тях водят началото си от перални и сушилни. Едноминутна флуктуация на енталпията може да доведе до отваряне на тунела и захвърляне на чорапите 600 години назад във времето.
Отбранителна тактика: Няма добра отбранителна тактика за този случай!
Можете да потърсите в магазините за техника устройство за предотвратяване отварянето на тунели, но много малко магазини зареждат такива по простата причина, че преди употреба подлежат на специфична настройка от лица,които едновременно са квалифицирани парамедици и имат магистратура по квантова физика.
3.Шрьодингер.
За тези, които не са запознати с историята за котката на Шрьодингер, идеята накратко се свежда до следното: Когато оставите колата си на паркинга пред магазина и влезете да пазарувате, Вие няма откъде да знаете какво е състоянието на Вашата кола в момента. Тя може да е все още на паркинга; може вече да е частично разфасована в заключен гараж на автоморга и точно в този момент да заличават серийните номера от уязвимите нейни части или пък да е отнесена от паяка на КАТ.
Специалната теория на Шрьодингер за чорапите гласи, че пуснати в пералнята, те биха могли да съществуват не само във всички възможни за чорапи състояния, но и в състояния възможни за други обекти.
Тази теория е доста полезна, защото може да обясни частни случаи, в които чорапите са изчезнали, но от пералнята изваждате предмети, които не сте поставяли там.
Отбранителна тактика: Съществуват няколко. Най-уместното предложение според мен е с машина на времето да се върнете няколко десетилетия назад и да убиете Шрьодингер, като по този начин го лишите от възможността да създаде куп шантави теории.

Съществуват и хипотези, които се базират на митологията(гноми) и езотериката (черна магия). Изложих горните три ,защото имам по-голям афинитет към точните науки.

2 коментара:

Unknown каза...

Отбранителната система при теорията на Шрьодингер е просто да наблюдавате целият процес на прането на чорапите. По-евтино е, а и съвсем законно.

Gloxy-Floxy каза...

Това е вярно от квантово-философска гледна точка, но чисто практически обезсмисля използването на пералня и ще е по ефективно да изровя стъргалото на баба ми. :)

Публикуване на коментар