четвъртък, 24 септември 2009 г.

Сутрешен поздрав със загадка

Добро утро, уважаеми потребители!
Вчера решихме да проведем седмица на руската култура в Свежо.нет, която откривам с тази публикация. Надяваме се всеки от вас да намери нещо приятно и интригуващо за себе си в предложените материали.
Пожелавам ви една изключително свежа сутрин с песничката "Чунга-Чанга"!
А сега загадката:
Какво означава Чунга-Чанга?
За да не ви затруднявам безкрайно, предварително ще елиминирам дистракторите.Чунга НЕ Е остров. Също така отговорът на загадката НЕ Е адекватен към преживяванията на руски студент в Мозамбик, които можете да прочетете във всяка втора руска страница в Интернет.
Всъщност, отговорът лежи в книга с приказки от цял свят,преразказани от Ангел Каралийчев. Книгата се нарича "Съкровищница", въздебеличка,голям формат, с цикламени корици, издадена в края на 70-те.
И най-накрая поздравът:

1 коментара:

Gloxy-Floxy каза...

Поради повишения интерес към публикаията в последно време, повече от месец след създаването и, пренасям тематично свързаните коментари от Свежо, които съдържат отговора:

strana , преди 1 месец

В песничката е остров, обаче въпросът е "какво означава", а преводът не е особено детски На мозамбикски диалект означава "секс с маймуни". Руснаците в Америка си го превеждат по-простичко "gang-bang". Преводът е далеч от културното, но за сметка на това, ако не се знае, песничката е и ще бъде в златния фонд

Gloxy-Floxy , преди 1 месец

Страна, добре дошла отново! Добре е, че информира потребителите за най-популярния или по-право най-добре популяризирания превод на фразата, но в моята загадка се търси друг, малко известен превод, за сметка на това пък с по-дълбоки корени във времето. Подсказка:магическа фраза

strana , преди 1 месец

Благодаря Но ако имаш предвид Ангел Каралийчев (турската приказка), то не се връзва по време с Юри Ентин. По-вероятно е аналогията да му е дошла не от мозамбикски, а от някое дете на северната природа (чукча), мечтаещо за слънце Има и вариант да е дочул подобна фраза на азербайджански или някой друг език от групата на тюркските, но е по-малко вероятно.

Gloxy-Floxy , преди 1 месец

Точно турската приказка имам предвид. Ти си едва третият потребител в Интернет, който установявам, че знае този превод, освен мен и един руснак. Кажи какво означава и на другите. Твое право е, защото разплете загадката. Аз определено предпочитам този превод пред маймунските истории .

strana , преди 1 месец

... е като има Гугъл ми е много по-лесно, просто свързвам детските си спомени с общата си култура и с информацията Ето го отговорът: http://www.chitanka.info/lib/text/13227

savlena , преди 1 месец

ох,кажете най-после какво точно означава,а не само вероятни хипотези за детска фантазия или бърборене

savlena , преди 1 месец

мерси Страна!

strana , преди 1 месец

добре че не опряхме до реката Лимпопо

Gloxy-Floxy , преди 1 месец

"Сезам, отвори се!"
Страна отвори очите на Свежо

savlena , преди 1 месец

Ами да,чела съм тази приказка но думите са "сезам-отвори се и сезам-затвори се".

zmiqta , преди 1 месец

Чанга - Отвори се .Чунга - Затвори се.

Публикуване на коментар