сряда, 5 август 2009 г.

Как са се появили балоните

Балонче хвърковато,

Червено като мак,

Приятелче крилато,

Защо побегна пак?

Всеки човек асоциира пъстроцветните балони с детството, празника, радостта. Но замисляли ли сте се кога и как са се появили балоните? Миналия век?! Или по-миналия?! Не, далеч по-рано ... И разбира се пра-пра-родителите на съвременните балони са имали съвсем различен вид и предназначение.

Има сведения, че още ацтеките и древните римляни са използвали надути с въздух животински вътрешности като част от жертвоприношенията си.

В карелски ръкописи от ХІІ в. се споменава за балони от кожи на кит и бик, напълнени с дим и блатен газ и използвани за ... придвижване.

През Средновековието на много места в Европа, балони от боядисани животински черва стават част от карнавалите и празненствата.

Първите балони от съвременен тип са създадени от известния английски учен Майкъл Фарадей. Той експериментирал с водород и в хода на работата отбелязал забележителните свойства на каучука. В своя статия Фарадей пише:”Каучукът е необичайно еластичен ... Торбички, изработени от него, напълнени с газ, стават прозрачни и придобиват подемна сила.”

Идеята на Фарадей била разработена от пионера в областта на каучуковата промишленост Томас Ханкок. Неговите балони се продавали в комплект „Направи си сам”, който съдържал бутилка с течна гума и шприц.

През 1847 г. вулканизирани балони били представени в Лондон от Дж. Г. Инграм, но към масово производство се пристъпва едва през 1930 г.

В началото на ХХ в. започнали да ги използват масово за забавление, напълнени с водород, който както е известно е взривоопасен. След инцидент през 1922 г. в САЩ на градска забава, водородът бил заменен с хелий.

През 1931 г. Нейл Тайлотсон пуска на пазара първите балони от латекс, на които вече можела да се придава форма,различна от кръглата – продълговати, животни-балони и други смешни фигурки. Компанията на Тайлотсон продала по пощата милиони балони.

След това на технолозите останало единствено да подобрят качествата на една от най-популярните детски занимавки.

0 коментара:

Публикуване на коментар