сряда, 26 август 2009 г.

Заветът на бащата (Адигейска притча)

Богат адигеец имал само един син. Преди смъртта си бащата повикал сина при себе си и му казал:
-Ще ти дам три съвета, които си длъжен да спазваш през целия си живот: никога не се здрависвай първи, всяка вечер яж сладко и всяка сутрин обувай нови обувки.
След като бащата починал, синът му стриктно следвал неговите заръки. Но резултатът бил много лош, хората престанали да разговарят с него, парите свършили за лакомства и нови обувки.
Отчаян, той отишъл при майка си за помощ:
- Мамо, мразеше ли ме татко? Защо така ме наказа?
Майката отговорила:
-Баща ти ми забрани да се меся в живота ти, докато сам не ме попиташ. Първият му съвет, никога да не се здрависваш пръв, означава рано да ставаш и да започваш работа на полето и хората, преминаващи наблизо сами ще те поздравяват. Втората заръка означава, че след като цял ден си работил на полето, вечер всякаква храна ще ти се услади. А третата, всяка сутрин да обуваш нови обувки, означава, че мъжът сам се грижи за облеклото си. Никога да не лягаш преди да си го почистил така, че на сутринта то да прилича на ново.
От следващата сутрин младежът започнал да изпълнява съветите, които получил от майка си. Забогатял, оженил се за красива девойка, а бащиният завет предал на внуците си.

0 коментара:

Публикуване на коментар