вторник, 4 август 2009 г.

Най-целуваната статуя на света

Гуидарело Гуидарели е италиански благородник, живял в Равена през втората половина на ХV в. Той едва ли някога е подозирал за славата, която ще го споходи векове след смъртта му.
Роден е около 1450 г. в семейство с тоскански корени. През 1468 г. е посветен в рицарство от Фридрих ІІІ и воюва под знамето на св.Марк. След това служи на Чезаре Борджия. През март 1501 г. е смъртно ранен в Имола. Предсмъртното му желание е да бъде погребан в църквата Сан Франческо. Вдовицата му Бенедета изпълнява последата воля на съпруга си. Легнала мраморна скулптура на рицаря украсява капака на саркофага, изработен от италианския майстор Тулио Ломбардо. През следващите векове саркофагът е местен от манастир в манастир, а след това и от музей в музей. Днес се намира в Музея за изящни изкуства в Равена.
В началото на ХХ в. се пуска слух, че девойка, която целуне мраморните устни на статуята, ще се омъжи до една година за прекрасен джентълмен. „Новината” се разпространява през морета и океани. От музея Южен Кенсингтън в Лондон искат копие на скулптурата, последвани от Музея за изящни изкуства в Бостън, а след това и от Буенос Айрес. През 1935 г. оригиналът е изпратен в Париж на изложба на италианското изкуство, където една дама го целува с такава страст, че не успяват да изчистят червилото от устните на каменния воин. До този момент над 5 милиона жени са целували статуята. За да бъде защитена от агресията на желаещите да встъпят в брак госпожици, от 1938 г. статуята е изложена за посещения под стъклен похлупак.

0 коментара:

Публикуване на коментар