петък, 21 август 2009 г.

1 милион рупии за изобретател на "събирачка" на кокоси

Щастлив притежател на 1 млн. рупии (20 700 долара) може да стане човек, който успее да изобрети машина за събиране на кокосови орехи. Тази сума индийското правителство е обещало за човек, който намери начин да се събира кокосовата реколта без тръскане на палмите.
Необходимостта от подобно изобретение възникнала след като повечето събирачи на орехи решили да си намерят по-престижна работа в офис. Затова промишления департамент на южния щат Керала обявил конкурс "за най-иновативната идея как да се събират кокосови орехи, стоейки на земята". По думите на министъра на промишлеността Еламарама Карима устройството трябва да е просто за употреба, за да може всеки да работи с него, включително старци, жени и деца.
Спадът в популярността на професията "събирач на орехи" започнал след като Керала, който дава най-голямата реколта от кокос, станал независим щат, отхвърлящ древните кастови традиции, според които индиецът е длъжен да се занимава с това, за което е роден.

2 коментара:

Владимир Кабрански каза...

Работата си е доста опасна.Гледал съм как се катерят само с едно въженце на краката и ме хваща страх от гледката.Парите си струват.

Gloxy-Floxy каза...

:)И уважаеми потребители, ако някой от вас сътвори въпросното изобретение, не забравяйте вестоносеца!

Публикуване на коментар